Завръщане към любовта

„Най-дълбокият ни страх не е, че сме неспособни. Най-дълбокият ни страх е, че могъществото ни няма граници“

Бях чела за хора, които щом се предадат на Бог, усещат как върху раменете им се разстилат като мантия дълбок мир и спокойствие. Аз усетих същото, но за не повече от минута и половина. След това се почувствах като смазана. Това не ме отблъсна от Бог, а ме накара да уважавам Неговата интелигентност. Изглежда Той разбираше положението по-добре, отколкото бях очаквала. Ако бях на Негово място, и аз бих смазала себе си. Чувствах се повече благодарна, отколкото негодуваща. Отчаяно се нуждаех от помощ.

Необходимо е да сме достигнали определена степен на отчаяние, преди да бъдем готови за Бог. Аз не гледах сериозно на духовното предаване, докато не се озовах на колене. Кашата стана толкова гъста, че цялата кралска конюшня и цялото кралско воинство не можеха да накарат Мариан да действа отново. Истеричната жена в мен беснееше в маниакален гняв, а невинното дете беше забодено на стената. Отпаднах. Пресякох границата между “болна, но все още способна да функционира нормално” и реалността на съдрания чувал. Изпаднах в това състояние, което обикновено наричат “нервна криза”.

Нервните кризи са силно подценявани методи за духовна трансформация. Те привличат вниманието ви. Виждала съм хора, които изпадат в кризи година след година, и всеки път малко не им достига, за да стигнат до същността. Мисля, че имах късмет, когато изпаднах в моята криза с един-единствен замах. Никога няма да забравя нещата, които научих тогава. Колкото и болезнено да беше това преживяване, сега осъзнавам, че то беше важна и може би необходима стъпка в моя стремеж за по-щастлив живот.

Аз стигнах до най-дълбоко смирение. Защото видях съвсем ясно, че “сама по себе си съм нищо”. Докато това не ви се случи, вие продължавате да действате със старите номера – онези, които никога не са действали, но за които продължавате да мислите, че този път ще свършат работа. Щом разберете, че така повече не може да продължава, вие осъзнавате съществуването на по-добър начин. Едва тогава главата ви се “разтваря” и влиза Бог.

През онези години имах чувството, че черепът ми е експлодирал. Сякаш хиляди малки парченца се бяха пръснали в пространството. И бавно, много бавно започваха отново да се сглобяват. Но докато моят емоционален мозък беше изложен на показ, той изглежда, беше пренареден чрез някаква странна психохирургия. Чувствах се като нов човек.

На мнозина им се е струвало, че главите им по някакъв начин са се разпукали, макар да не го признават пред другите. В наши дни това не е непознат феномен и хората се сблъскват с различни стени – социални, биологични, психични и емоционални. Но това съвсем не е лошо. Даже е хубаво. Докато не коленичите на земята, вие само си играете на живот и до известна степен се страхувате, защото знаете, че само играете. Мигът на предаването не настъпва тогава, когато свършва животът, а когато започва.

Не с възклицанието “Еврика” – този призив към Бога – се бележи началото на Рая. Само сте започнали да се изкачвате. Но знаете, че вече не обикаляте в омагьосан кръг в подножието на планината – без никога да стигате донякъде, с мечта за върха и без никаква представа как да стигнете там. За много хора нещата трябва да станат непоносими, преди да настъпи промяната. Когато наистина се оттласнете от дъното, идва съживителното освобождаване. Осъзнавате съществуването на по-голяма от вас сила във Вселената, която може да направи за вас това, което сами не можете. И изведнъж вашата последна утеха зазвучава като прекрасна идея.

Каква ирония. Прекарвате целия си живот, отричайки, че има някой по-умен от вас, а после изведнъж с облекчение разбирате, че това е истина. И вече не сте прекалено горди, за да поискате помощ.

Ето това означава да се предадеш на Бог.“

Мариан Уилямсън е духовен учител от международен мащаб. Последната й книга „Възрастта на чудесата“ се нареди директно на второ място в списъка за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“, а 4 от другите й 9 издадени книги – включително „Завръщане към любовта“ (от която е публикувания текст) – са били на първо място в класацията.

Други нейни заглавия са: „Ежедневна благодат“, „Женската стойност“, „Илюминатът“, „Да излекуваме душата на Америка“, „Благословията на промяната“ и „Ема и мама говорят с Бог“. Мариан често е гостувала на предавания като „Шоуто на Опра Уинфри“, „Шоуто на Лари Кинг“, „Добро утро Америка“ и „Чарли Роуз“.

Последни статии