КРАТЪК УВОД В ТЕС

Оценявам факта, че в интернет вече има изключително подробна информация за историята и науката зад Техники за емоционална свобода, известни още и като ТЕС или потупване.
Възможно ли е все пак никога досега да не сте чували за ТЕС? Или пък всичко, което сте чували е, че има някакъв много странен начин, при който хората потупват по лицата си.
Съгласна съм, че това наистина изглежда малко странно, но броят на изследванията, които показват, че ТЕС работи, непрекъснато нараства.
Техниката е мощен ресурс за освобождаване от страх, гняв и други неприятни чувства, които искаме да премахнем. Доказано знаем, че страхът, гневът и като цяло силните негативни емоции ни ограничават да изпитаме здраве, благосъстояние и щастие, все неща, които ни принадлежат по право.
Ще ви разкажа една притча, от беседите на Учителя Дънов :
„Един пътник замръкнал в планинска местност, където трябвало да пренощува; колкото по-тъмно ставало, толкова повече обърквал пътя. По едно време кракът му се подхлъзнал и той усетил, че пада в пропаст, но успял да се хване за клона на едно дърво и така висял няколко часа. Най-после ръцете му толкова отмалели, че му било невъзможно да продължи да се държи за клона на дървото. Преди да се спусне в пропастта, той започнал да вика да се прощава с близките си. След като си взел сбогом с всички, пуснал клона, за който се държал в очакване на смъртта си. Каква била изненадата му, когато разбрал, че пропастта, от която се страхувал, била дълбока едва петнадесет сантиметра… Така и вие един ден сами ще се уверите, че страхът, който ви е обхванал и държи здраво, е безпредметен.“

ТЕС се базира на акупунктурата. Вместо да възприемат тялото като машина, на Изток хората го разглеждат като енергийна система, която е жива и непрекъснато се променя. От хиляди години китайската медицина смята, че в човешкото тяло има поток от енергия (КИ) и този поток се движи по пътища наречени меридиани. Когато тази енергия се движи правилно, ние се намираме в нашето естествено състояние на здраве и благосъстояние. Когато обаче тези потоци се блокират или се нарушат по някакъв начин, изпитваме емоционално неразположение и заболяваме физически.
Стимулирането на ключови точки по продължението на основните меридиани, позволява възстановяване баланса на тези потоци. При акупунктурата тези точки се стимулират с помощта на игли. При ТЕС, за да освободим заседналите енергия, емоции и вярвания, ние правим нежни потупвания с пръсти, съчетавайки го с преструктуриране на възприятието или т.нар. рифрейминг, познат като техника от НЛП.
Ежедневният стрес е този, който ни влияе най-силно и изчерпва най-бързо вътрешните ни резерви. Реакцията „битка или бягство“ ни помага да реагираме на опасността, но тя се стимулира не само от застрашаващи оцеляването ни ситуации. Тревожните мисли постигат същата реакция на стрес. Маловажни на вид събития като закъснение за среща, неплатени сметки, пререкания с партньор могат да предизвикат стресови реакции, тъй като тялото не може да направи разлика между реалните и въображаемите заплахи.
Има редица научни публикации потвърждаващи, че стимулирането на акупунктурните точки намалява чувствително и нивото на кортизол в тялото. Кортизолът е хормон на стреса, който се отделя в значително количество, когато се страхуваме или гневим. Ние често изпитваме страх, усилие, умора, болка под формата на стрес, но вие може да забележите и други различни чувства в тялото си. Или просто да забележите, че дишането ви е непълноценно.
Огромен брой изследвания сочат, че има връзка между хроничния стрес и повечето основни заболявания и това не е отделен проблем на ума, а причина за по-сериозни болести и усложнения в тялото.
Отговорете си сами – защо, ако стресът е причина за проявата на заболяването, лекарите продължават да маскират симптомите, предписвайки ви лекарства, вместо да се заемат със стреса?

Сега ще минем през процеса на Кратката основна рецепта в ТЕС (използваме само точките по тялото и ръба на дланта), където повтаряме едни същи думи отново и отново.
Потупването често наподобява процеса на белене на люспите на лука. Неща като потиснати емоции могат да излязат на повърхността.
Добре е да имате до себе си човек за подкрепа преди да започнете, независимо дали това ще бъде приятел или член на семейството.
Случва се много рядко, но ако се появят неприятни чувства знайте , че те ще отминат като продължите да потупвате.
Може да потупвате с два пръста. Може да потупвате с двете ръце по която и да е страна от тялото. Меридианите минават огледално от двете страни на тялото. Потупвайте между 8-10 пъти на точка или повече.
Бих искала първо да вдишате и издишате дълбоко въздух.
Оценете колко стрес чувствате в момента по скалата от 0 до 10 – като 0, означава, че не сте стресирани, а 10 – абсолютно сигурно е, че имате максимално високо ниво на стрес.
Започваме с настройваща фраза на карате точката (ръба на дланта):
„Въпреки че имам този стрес, аз избирам да обичам и приемам себе си.“ (3 пъти)
Продължаваме да потупване по всички останали точки (ВГ, ОВ, ОО, ПО, ПН, Бр., Кл., ПМ) с напомнящата фраза – “този стрес“

Сега отново поемете дъх, издишайте и още веднъж оценете нивото на стрес от 0 до 10
Да се надяваме, че е спаднало. Процесът по изчистване може да ви отнеме още няколко кръга потупвания. Може да ви е необходимо да се насочите към работа със специфични чувства.
Това е едно много базово въведение в ТЕС, което оттук нататък да може да използвате като средство да заживеете в баланс и хармония, увереност и творчество.

Последни статии