НАУКАТА ЗАД ЕНЕРГИЙНАТА ПСИХОЛОГИЯ ЧАСТ 1

Това е ЧАСТ 1 от 3 части в блога посветена на НАУКАТА ЗАД ЕП от д-р Дейвид Файнщайн

Наричат енергийната психология „акупресура за емоциите”. Това е себеутвърждаващ подход, който черпи от древни духовни практики и лечебни традиции. Осигурява прости методи за промяна на мозъчните модели, които водят до нежелани мисли, действия и емоции като страх, гняв, безпокойство, ревност, срам и депресия. Чрез потупване на енергийни точки по повърхността на кожата, докато фокусираме ума си върху специфични психологически проблеми или цели, се променя електрохимията на мозъка и това помага за:

• бързо преодоляване на страха, вината, срама, ревността, гнева или безпокойството,

• промяна на нежелани навици и поведение,

• повишаване на способността да обичате, да успявате и да се радвате на живота.

Подходът предлага мощни инструменти за терапевти, както и такива, които клиентът да използва в домашни условия. Това е практическо въведение, което ще ви научи на основните принципи и достатъчно техника, за да можете веднага да започнете да използвате енергийната психология в собствения си живот и да направите информиран избор за това, как може да се интегрира във вашата практика, ако сте професионалист.

Енергийната психология съчетава инструменти от конвенционалната психотерапия като фокусирано въображение, инструменти от лечебни и духовни практики, разбиращи жизнените енергии, които са в основата на физическото и психическото здраве. Тя работи чрез стимулиране на енергийни точки по повърхността на кожата в комбинация със специфични психологически процедури (утвърждения и фрази). Те изпращат сигнали до мозъка, които повлияват върху стрес хормоните като кортизол и DHEA (дехидроепиандростерон). Това деактивира възбудата на лимбичната система и бързо променя нервните пътища.

Накратко, нежелани реакции може бързо да бъдат отделени от техните спусъци(причини за дистрес) и така да живеете по-леко, свободно, ефективно и радостно.

Списък с факти за енергийната психология

Какво представлява:

Енергийната психология се нарича “психологическа акупунктура без игли”. Тя е едновременно клинична техника и подход за самопомощ, който осигурява прости методи за промяна на мозъчни модели, водещи до нежелани мисли, действия и емоции. ЕП черпи от древни лечебни традиции като акупунктура и йога и ги използва по напълно модерни начини.

Основен принцип:

Последни изследвания показват, че способността на мозъка да променя невронни пътища (неврална пластичност), които са източник на психични разстройства е далеч по-обширна, отколкото се е смятало преди.

Как работи:

Потупват се акупунктурни точки докато сме фокусирани върху спомен или мисъл, предизвикваща безпокойство. Така се изпращат сигнали до мозъка, които изключват тревожната реакция на момента и бързо променят химията на мозъка, поддържаща тази реакция.

Условията, в които помага:

Вариациите на тази техника също се променят спрямо човека, кодирането на мозъка към ирационален гняв, ревност, вина, срам, безспирна скръб, натрапчиво поведение, фобии, ПТСР, депресия, зависимости и хронични болки. Методът помага и за върховно представяне и постигане на лични цели.

Кой го практикува:

Лицензирани професионалисти в областта на психичното здраве – като психолози, психиатри, социални работници. Също така коучове, които не се занимават с психични разстройства, използват методите на енергийната психология с техните клиенти.

ЕП също така предлага техники, които да използвате у дома, както и мощни инструменти за самопомощ.

Вариациите включват ТЕС (Техники за емоционална свобода), TFT (терапия на мисловното поле), ТАТ (тапас акупунктура) и още много други.

Как влияе на мозъка:

Енергийната психология работи чрез стимулиране на енергийни точки по повърхността на кожата, които в кобинация със специфични утвърждения и фрази изпращат сигнали до мозъка, които повлияват върху стрес хормоните като кортизол и DHEA (дехидроепиандростерон). Това деактивира възбудата на лимбичната система и бързо променя невралните пътища.

Дейвид Файнщайн, доктор по медицина, е клиничен психолог, работил е във факултетите на Медицинското училище на Джонс Хопкинс, Колежа в Антиохия и Калифорнийското училище по професионална психология. Автор или съавтор на осем книги и повече от 80 професионални статии, той е пионер в областта на енергийната психология и енергийната медицина. Книгите му са преведени на 18 езика, печели девет национални награди, включително на САЩ за най-добра нова книга за психично здраве през 2007, наградата на Индия за най-добра книга (за“ Обещанието на Енергийната психология“). Той и съпругата му Дона Идън са основатели и директори на Innersource в Ашланд, Орегон. http://www.innersource.net/ep/

Прочетете Части 1, 2 и 3 от тази статия:

Част 1:   Натиснете тук, за да прочетете Част 1

Част 2: Натиснете тук, за да прочетете Част 2

Част 3: Натиснете тук, за да прочетете Част 3

Последни статии