ПРОБУДЕНИЯТ УМ

Димитрина Кръстева, Евоенерджи

От книгата Енергийна психология, д-р Доусън Чърч

Алфа-вълните са точно по средата на спектъра, бета и гама са над, а тета и делта – под тях. Когато някой в състоянието пробуден ум има много алфа, той създава връзка между високите честоти отгоре и ниските честоти отдолу. Максуел Кейд (биофизик, пионер в ЕЕГ я нарича алфа-мост, защото тя съединява честотите на съзнателния ум на бета с честотите на подсъзнателния и несъзнателния, тета и делта. Това позволява на потока на съзнанието да протича, обединявайки всички равнища на ума.

Енергийното поле на мозъчните вълни и на материята на невралните пътища е в постоянен танц. Когато съзнанието се промени, мозъчните вълни се променят и се ангажират нови неврални пътища.

Крайностите са любовта и страхът. Когато сме в състояние на страх, алфа-мостът изчезва. Все още може да имаме тета и делта, но сме откъснати от ресурсите на подсъзнанието и връзката му с универсалното цяло.

Бета-вълните нахлуват в обзетия от страх мозък. Това е модел за оцеляване.

Когато сме в състояние на блаженство, мозъкът ни показва модел на пробуден ум. Още стъпка напред и той може да се премести в състояние, което Кейд нарича творчески ум. Докато нашето съзнание е изпълнено с любов, мозъкът ни функционира доста различно, с големи количества тета и делта, плюс алфа-моста, за да свърже нашето съзнание с подсъзнанието ни.

Емоциите създават състоянията на мозъка. Мозъчните вълни измерват полетата, създадени от съзнанието. Преминаването на сигнали през нервните сплитове, предаващи любов, радост и хармония, създава характерно енергийно поле (Райт, 2017). Когато наблюдава хора, изпълняващи екомедитация ЕЕГ експертът Джудит Пенингтън забелязва, че „тета и делта нарастват от модела на пробуден ум до състояние на творчески ум“.

Емоциите също създават невротрансмитери. Сред тях са серотонин, допамин, ендорфини, окситоцин и анандамид (Котлър и Уийл, 2017). Серотонинът се асоциира с удовлетворението, допаминът с усещането за награда. Ендорфините блокират болката и увеличават удоволствието. Окситоцинът е „спояващ хормон“ и стимулира чувството за близост и интимност с другите. Анандамидът е наречен „молекула на блаженството“, името му идва от санскритската дума за щастие. То се свързва със същите рецептори в мозъка като първичната психоактивна молекула в марихуаната. Когато умът се променя той създава молекулярни факти във формата на невротрансмитери. Докато протичат в мозъка ни, ние се чувстваме удовлетворени, сигурни, свързани, блажени и спокойни. Когато умовете ни навлязат в по-високо емоционално състояние, ние буквално се извисяваме – поради веществата изработвани в телата ни…

Когато медитираме, потупваме се, използваме друга форма на енергийната психология или по друг начин променяме съзнанието си, мозъкът бързо се променя. Мозъкът може преднамерено да бъде променен от ума, особено чрез това, което е познато като тренинг на вниманието (Шварц и Бегли, 2002). Вярната информация премоделира невралните пътища. Буквално цялото състояние на мозъка се преобразува и се установява ново и здраво равнище на хомеостаза.

Последни статии