ПРОЦЕДУРА 9 СТРАННИ ДЕЙСТВИЯ В ТЕС

Наричана още и 9 Гама процедура се изпълнява между отделните рундове в ТЕС и нейната цел е да прекъсне веригата на навика, т.е. негативният ни отклик на дадена ситуация или определен спусък, като едновременно работи с мозъка и меридиана на тройния енергизатор. Балансира двете хемисфери, прекъсва или минимизира физиологичния отговор на особено травматични спомени.

Процедурата се изпълнява докато потупваме непрекъснато върху Гама точката, която се намира от външната страна на дланта, в средата между началото на пръстите и китката, в ямката между кутрето и безименния пръст. Изпълняват се 9 прости действия, едновременно забавни и много ефективни, особено за хора, на които им е трудно да останат дисасоциирани.

Изследвания от последните години показват, че движения на очите, подобни на тези, които използваме в 9 Гама процедурата, са от съществено значение за преработката на стари травматични спомени.

Университетът на Южна Флорида публикува изследване в списание Behavioral Sciences, проведено сред хора с ПТСР и депресия, използвайки нов метод наречен терапия с ускорена разделителна способност ART (Accelerated Resolution Therapy), (Kip et al., 2012).

Двата основни компонента на ART включват минимизиране или елиминиране на физиологичен отговор, свързан с травматични спомени и преработване на болезнени или смущаващи преживявания (Hudak, 2012). Изследователите намират, че емоционалният заряд, държан в спомени от травматични събития, бързо се намалява с ART терапията, която използва движения на очите. Участниците в изследването са преживяват драстични спадове, както при ПТСР, така и при депресия като имат значително подобрение в съня.

Натиснете тук, за копие на изследването.

Невролозите не знаят, защо се появява връзка между травматичните спомени и движенията на очите. Има вероятност, това да е свързано със способността на мозъка да обработва тревожни събития. Средният мозък или лимбичната система съдържа структури, които са отговорни за превръщането на краткосрочните спомени в дългосрочни. Тази обаче функция за обработка на спомените, е нарушена при пациенти, страдащи от посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

Тази теория е разгледана в статия в Scientific American. То обобщава как изследванията с EMDR (Esens Movement Desensitization and Reprocessing), терапия, която е толкова ефективна, колкото и ТЕС за ПТСР (Karatzias et al., 2011), показва, че движенията на очите са активна съставка от терапията, а не инертно плацебо. Явлението се наблюдава още през 40-те години на миналия век от британски лекар, лекуващ оцелели от Втората световна война (Traquair, 1946).

Бандлър и Гриндер (1979) използват движенията на очите в НЛП (Невролингвистично програмиране) и смятат, че те корелират с аспекти като вътрешен диалог, кинестетични усещания и изображения.

9 Гама процедурата е изключително ефективна при:

 • Разстройващи емоции, зад които не може да бъде открито конкретно събитие
 • Клиенти, при които се използва обичайната Основна рецепта в ТЕС, без нивото на интензитет по СУД скалата да намалява
 • При травма в утробата. Хормоните на стреса като кортизол и адреналин преминават свободно през плацентата и детето може да „научи“ какво е стрес дори преди раждането, още на молекулярно ниво
 • Често повтарящо се малтретиране в детска възраст
 • Когато регулярно детето става свидетел на физическо насилие в семейството
 • Травматични събития възникнали в много ранна детска възраст, още преди да започнат да се формират спомените (до 4 годишна възраст).

Поради всички тези причини Процедурата е важна част от работата на всеки практикуващ ТЕС и заема съществено място в обучението.

Последователност на процедурата от девет странни действия:

 1. Намерете Гама точката
 2. Затваряме очи
 3. Отваряме очи
 4. Поглед долу вдясно
 5. Поглед долу вляво
 6. Широк кръг с очите в посока на часовниковата стрелка
 7. Широк кръг с очите в посока обратна на часовниковата стрелка
 8. Броим бързо от 1 до 9
 9. Тананикаме (нещо весело)
 10. Отново броим от 1 до 9

Последвайте линка към видеото с Процедура от 9 странни действия в ТЕСhttps://www.youtube.com/watch?v=5JmOuxFeQcA

Последни статии