Характеристики на меридианите

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА 12-ТЕ ОСНОВНИ МЕРИДИАНА

1. Меридиан на белите дробове

Меридианът на белите дробове контролира нивото на обмяната на веществата и дишането. Патологическото изменение в белите дробове влияе на функционалното състояние на кожата, косата и потните жлези(тяхното добро състояние до голяма степен зависи от нормалното функциониране на системата на белите дробове).Меридианът контролира носоглътката, гръкляна, сливиците, трахеята и бронхите, чиито функции са взаимно свързани.

Въздействието по меридиана на белите дробове лекува болести на носоглътката, трахеята, бронхите, белите дробове, заболявания на лицето, болки в горните крайници, екземи, алергични обриви и др. кожни заболявания.

2. Меридиан на дебелото черво

Основната му функция е да отделя навън отпадъците. Образува двойка с меридиана на белите дробове и е тясно свързан с него. Така застоя в дебелото черво често се свързва с чувство на стягане в гърдите и дискомфорт. Освен това тези два органа- белите дробове и дебелото черво-са пряко свързани с външната среда.

По този меридиан могат да се лекуват заболявания на дебелото черво и стомаха, както и заболявания на белите дробове, хипертония, болести на сърцето, болки в областта на устата(зъби, сливици, език) и области на лицето(уши, нос).

3. Меридиана на стомаха

Основната му функция е приемът и обработката на храната. Стомахът и далакът са тясно свързани. Меридианът на стомаха оказва влияние на вътрешните органи като цяло и особено на стомаха като контролира неговата секреция. Стомахът като орган се явява център на енергийната система на човека, който получава енергия от храната и я разпределя по целия организъм. От неговото състояние зависи жизненият тонус и здравето на останалите органи. В меридиана на стомаха се образува защитната енергия, която предпазва организма на човека от външни въздействия.

Лечебният ефект при въздействие на точките по меридиана зависи от мястото, където са разположени. Точките, които се намират на главата, нормализират кръвообращението на органите на чувствата и устната кухина, лекуват невралгия и спазми на мускулите на лицето. Точките по меридиана на стомаха, разположени на врата въздействат на гърлото и горните дихателни пътища, а тези в областта на гръдния кош въздействат на белите дробове и бронхите. Точките в областта на гърдите и стомаха лекуват гастрит и ентерит. А точките разположени по краката лекуват не само нарушения в кръвообращението на краката, но и в областта на шията и главата(главобол и заболявания на очите).

4. Меридиан на далака

Меридианът на далака контролира придвижването и смилането на храната в червата и стомаха, така също и всмукването на хранителните вещества. Ако тези функции са нарушени възниква подуване на стомаха, диспепсия, което води до понижаване на общия тонус и атрофия на скелетната мускулатура. В далака се образува глобални, който влияе на общия тонус, интелекта, мислите, въображението. Въздействието върху точките по меридиана на далака регулира и управлява състава и очистването на кръвта, активно участва в образуването на кръвта, оказва влияние на системата на кръвообращение, регулира водния обмен в организма. Нарушаването на функцията на далака може да доведе до появата на отоци.

Въздействието по меридиана на далака се препоръчва при следоперативни отоци в белите дробове, както и след операция на стомашната кухина. Далака заедно с черния дроб е отговорен за състоянието на мускулите.

5. Меридиан на сърцето

Меридианът на сърцето определя функционалното състояние на сърцето и системата на кръвообращение. Под негов контрол се намират съзнанието, умствената активност, усещанията и емоциите. Докато сърцето на човек е здраво, той е бодър и жизнерадостен. Влошаването на работата му води до раздразнителност, вялост, слаба активност, нерешителност, различни страхове, възниква състояние на тревога и тъга.

Въздействието по точките на меридиана на сърцето лекуват емоционално-стресови нарушения, неврози, депресии, припадък, световъртеж, функционални нарушения на сърдечно-съдовата система, премахва чувства като страх, тревога и тъга. Въздействието по меридиана на сърцето води до успокояване на сърцето и подобряване на душевното състояние.

6. Меридиан на тънкото черво

Функцията на този меридиан е да приема преработената храна от стомаха и да всмуква хранителните вещества и течности. Меридианът на тънкото черво и на сърцето образуват Ин-Ян двойка. Заболяването на сърцето поразява и тънките черва. Затова е необходимо да се лекуват и двата меридиана. Например въздействието върху меридиана на тънкото черво е ефективно и за сърцето. Тясната връзка с меридиана на сърцето обяснява защо е ефективно въздействието върху меридиана на тънкото черво при състояние на възбуда, свързано с нервната система.

Лявото разклонение на меридиана на тънкото черво въздейства на тънките черва, а дясното-допълнително и на 12-етопръстника. Локалното въздействие по меридиана е ефективно при главоболие, болки в задната част на шията, в раменете и лактите, а също и при шум в ушите, предизвикан от патология на вътрешното ухо.

7. Меридиан на пикочния мехур

Меридианът на пикочния мехур регулира дейността на бъбреците и контролира изпускането на урина. Въздействието върху него е активно при болезнени и спастични състояния(главоболие, лумбаго, конвулсии на мускулите).

Точките по този меридиан лекуват хронични кожни заболявания(екземи, дерматити), нарушения на централната нервна система(главния и гръбначния мозък), радикулит, главоболие, нарушения в кръвообращението в мозъка, болки в областта на шията, гърба, кръста и мускулите на краката. Въздействието върху точките „на съгласието”, разположени по протежението на гръбначния стълб, оказват регулиращо влияние върху всеки орган.

8. Меридиан на бъбреците

В древните трактатите се отделя важно внимание на бъбреците. Меридианът на бъбреците е „хранилище” на „първичната енергия”, която определя енергийните запаси на организма. Счита се, че човек получава тази енергия в момента на раждането си и от нейните запаси зависи резервът от жизнени сили. Така меридианът на бъбреците съдържа подхранващи вещества, които са основна база за активността на вътрешните органи и системи, а от самата енергия на бъбреците зависят растежа, развитието и размножаването.

След продължително заболяване и сериозна операция болните често се оплакват от появата на раздразнителност, неприятни зрителни усещания, безсъние, изпотяване нощем и т.н. Това е следствие от недостиг на енергия в бъбреците. Бъбреците са коренът на живота. Те контролират също и костната тъкан, функцията на костния мозък, растежа, развитието и възстановяването на костите.

Бъбреците контролират и течностите в тялото и при неизправност в дейността им се получават отоци, невъзможност за задържане на урината и т.н. Бъбреците държат под свой контрол черти на характера като решителност и воля, а така също и половата активност. При патология на бъбреците половата активност рязко спада. При понижаване на слуха, шум в ушите, глухота, съчетана със слабост, оздравяването настъпва едва след укрепването на бъбреците.

Въздействието по меридиана на бъбреците лекува застои в гръдния кош при бронхиална астма, състояния подобни на гръдна жаба, менструални нарушения и патология на половата система, състояния на хипертония и хипотония. Долните точки по меридиана са ефективни при неврастения и епилепсия.

9. Меридиан на перикарда

Основната му функция е да защитава сърцето и да му оказва допълнителна помощ. Физиологическите функции и патологията на перикарда влияят на сърцето. Меридианът не е свързан с някакъв орган, а се явява представител на функционален кръг и въздействието му върху някои органи е сходно с това на меридиана на сърцето. На меридианът на перикарда има по-широк диапазон от влияние върху кръвообращението. Оказва преимуществено влияние и на парасимпатиковата нервна система. В тази връзка въздействието по този меридиан се използва при застои, недостатъчност в кръвообращението, нарушение на кръвообращението в гръдната и стомашна кухини и в половата система. Понякога наричат този меридиан сърдечно-съдово-полов.

Меридианът влияе на общата маса на циркулиращата кръв и обмена на веществата, а също и на органите с вътрешна секреция.

10. Меридиан на тройния нагревател

Този меридиан не е свързан с конкретен орган. Това е една цялостна функционална система, която включва в себе си три кухини, като три функционални единици. Горната част включва туловището и гръдния кош до диафрагмата(системите на дишане и кръвообращение),средната-от диафрагмата до пъпа, органите на храносмилането, стомаха и далака.

Долната част обхваща пространството под пъпа, бъбреците, пикочния мехур и половите органи.

Меридианът контролира и регулира различни процеси и функции на вътрешните органи, отнасящи се към Ян, и образува Ин-Янска двойка с меридиана на перикарда, който е представен със същите функционални кръгове, но с преобладаващ Ин характер. Меридианът на тройния нагревател за разлика от меридиана на перикарда, влияе на спастичните и болезнени синдроми. Той прави кръг около ушите, областта на очите и лицето, което позволява да се въздейства върху него при проблеми със слуха, болки в очите или зъбобол. Точките на ръцете и в областите на раменете са ефективни при заболявания на крайниците.

Докато меридианът на перикарда влияе при психически нарушения и има връзка с вътрешната секреция, то меридианът на тройния нагревател влияе повече при състояние на повишена възбуда, регулира симпатиковата нервна система. Въздействието по този меридиан способства за отстраняване на прекаленото напрежение на волята и интелекта, при състояния на силна възбуда и при склероза на съдовете.

11. Меридиан на жлъчката

Намира се в тясна връзка с меридиана на бъбреците. Тяхното функциониране е взаимно свързано. Меридианът се използва при различни болезнени състояния. Въздействието по него лекува мигрени, болки по лицето, някои възпалителни процеси в ушите, междуребрена невралгия, лумбаго, ишиас, артрит, заболявания на жлъчката.

12. Меридиан на черния дроб

Черният дроб притежава функцията да подсилва организма. Той заема водещо място в осигуряването на обмяната на веществата, явявайки се „биохимическа лаборатория” на организма. Правилният обмен на веществата способства за растежа и постоянното самообновяване на организма. Черният дроб е кръвното депо на организма, което съхранява и регулира количеството на кръвта, регулира състава на кръвта, кръвообраащението, изработва биологически активни вещества. Силният гняв наранява черния дроб. При това се отделя голямо количество адреналин в кръвта, което е съпроводено с изхвърлянето на кръв от кръвното депо. В резултат се нарушава функцията за съхраняване на кръв в черния дроб, затова въздействието по точките на този меридиан е ефективно при кръвотечения в матката. От друга страна при заболяване на черния дроб е характерна появата на гневна раздразнителност. Цял ред мозъчни заболявания също са свързани със заболяване на черния дроб.

Опорно-двигателния апарат също се намира под ръководството на черния дроб. Черният дроб контролира мускулите и сухожилията. При поразяването му могат да се появят мускулни заболявания като спазми и др.

Очите са огледало на черния дроб. Заболяването на черния дроб е съпроводено с изменения на склерата, почервеняване на очите, влошаване на зрението. Почервеняването на очите означава, че в черния дроб има огън, който трябва да бъде потушен.

Върху меридиана на черния дроб се въздейства при увеличение на черния дроб, жълтеница, повръщане, влошаване на зрението, световъртеж, избухливост, при главоболия от различен характер, мигрена, при различни заболявания на половите органи.

Дванайсетте основни меридиана се преливат един в друг и образуват затворен кръг, който обхваща цялото тяло. Кръговратът на енергията по 12-те меридиана обхваща целия организъм и се осъществява по определени закони като на всеки участък има строго определено съотношение между кръвта и енергията. Когато съотношението между кръвта и енергията в меридианите не съответства на нормалното, там където е много кръвта и малко енергията, трябва да се разсейва само кръвта и да се запазва енергията, а там където е много енергията и малко кръвта-да се прави обратното.

Болестите, които възникват от вътрешни или външни болестотворни фактори, и свързаните с това нарушения в циркулацията на енергията предизвикват патологията в състоянието на меридианите и съответстващите им органи. Това състояние се проявява в повишена болезненост в активните точки по меридиана. Въздействието върху тях оказва лечебен ефект. Нарушението на циркулацията на енергията по меридианите се отразява на състоянието на съответстващите им органи. По такъв начин по състоянието на органите и системите може да се съди за състоянието на меридианите и обратно.

И накрая нека направим едно обобщение. Меридианите изпълняват следните функции: управляват потока на кръвта и жизнената енергия Ци, поддържат хармонията и баланса между Ин и Ян. Те предават енергията от вътрешността към повърхността на тялото, благодарение на което вътрешните сигнали за нарушение достигат до повърхността.

В трактата „Нейдзин” за меридианите се казва следното: “Предназначението на меридианите е в това, че от една страна те отразяват нормалната физиологическа функция и патологическите изменения в организма, а от друга по тях може да се съди за жизнените способности, да се определя всяка болест, да се нормализира съотношението между пълнота и пустота, да се използват като ръководство в лечебната практика, затова не може да не се познават меридианите.”

 

Последни статии