7 ПРИЧИНИ ЗАЩО Е ВАЖНО ДА БЪДЕМ КОНКРЕТНИ, ДОКАТО ПОТУПВАМЕ В ТЕС ЧАСТ 2

Това е ЧАСТ 2 от 3 части на защо е толкова важно, да бъдем конкретни когато използваме ТЕС от Алина Франк и Крейг Уинър. Натиснете тук, за да прочетете Част 1.

Причина № 3 Потупването в глобален мащаб може потенциално да залее клиента:

Настройването на клиента на конкретно събитие може да му позволи когнитивно да си припомни спецификата на преживяното в този момент, да се свърже с емоцията, която е изпитвал по това време, да я изпита в момента, и дори да осъзнае телесните усещания, които изпитва в настоящия момент. Изследванията подкрепят времето и енергията, които са необходими, за да отидем на тези места от миналото си, за да освободим травмата. Казвано е вече, че травмата влиза през тялото и излиза през тялото, така че подробностите, които включват тялото, са важни.

Настройването на клиента на конкретно събитие може да му позволи когнитивно да си припомни спецификата на преживяното в този момент, да се свърже с емоцията, която е изпитвал по това време, да я изпита в момента, и дори да осъзнае телесните усещания, които изпитва в настоящия момент. Изследванията подкрепят времето и енергията, които са необходими, за да отидем на тези места от миналото си, за да освободим травмата. Казвано е вече, че травмата влиза през тялото и излиза през тялото, така че подробностите, които включват тялото, са важни.

Като практикуващи, които се занимават с травма, трябва внимателно да преценяваме и наблюдаваме състоянието на клиента, докато вървим на това пътуване с тях. Първото, което трябва да установим е рапорт и безопасност. Навлизането твърде бързо и дълбоко в травма с нов клиент, още преди да бъдат създадени ресурси, може да бъде повече, от това пред, което клиентът е готов да се изправи и може да причини вреда. Това е като неприятно, изтръпващо усещане, когато чувам, че практикуващите прекалено бързо питат клиент за „първия и най-ужасен път“, в който са преживели голяма травма. Важно е да работите внимателно с клиента, но да работите внимателно, не означава непременно да сте толкова предпазливи, че потупването да става твърде генерализирано и глобално. Всъщност потупването по този начин потенциално може да накара човек да изпита интензивно емоционално заливане, да се разстрои/да се разридае или да избухне от ярост поради тази липса на специфичност.

Помислете върху това. Представете си, че работите с клиент, който през живота си е преживял многократни случаи на сексуален тормоз и дори сексуално насилие. Той идват да работи с вас, защото изпитва предизвикателства в отношенията с партньора си и споровете, които искат да разрешат. Имате усещането, че неговите минали травматични преживявания са свързани с текущите му трудности. Ако започнете да потупвате глобално или общо с „Въпреки че съм толкова ядосана, че всички тези мъже в миналото ми си мислеха, че имат правото да правят каквото искат с мен …“ ще отворите гнездото на стършели, което много лесно може да накара този клиент да получи емоционален срив. Използвайки подобно общо изявление за потупване, мозъкът й чрез използване на асоциативната памет ще се свърже с невронната мрежа на сексуален тормоз/нападение и ще извърши търсене в база данни, събуждайки ВСИЧКИ събития, свързани с този термин за търсене. В идеалния случай е вероятно да започнем с най-скорошното такова събитие, което е преживяла. Затова сега, като се съсредоточи върху ВСИЧКИ пъти, когато това се е случвало, а не върху един конкретен пример, който сам по себе си вероятно има повече от достатъчно енергия и информация, свързани с него, мозъкът и тялото на клиента се заливат с физическа, сензорна, енергийна и емоционална интензивност. Емоционалното освобождаване може да бъде терапевтично, но емоционалното заливане не е желателно терапевтично състояние за клиент. Ето защо внимателно се фокусираме върху работата с уникални конкретни събития; едно събитие е управляемо за работа, множество събития или общи преживявания могат да претоварят клиента емоционално и физически.

Причина № 4 Повечето клиенти не разбират концепцията за конкретни събития

„Мери“ дойде, като каза, че е прочела наръчника по ТЕС и нашето ръководство за бърз старт, но не виждаше резултатите, които очакваше с потупването, което правеше сама. Сестра й е работила с ТЕС практик за дългогодишни болки в гърба и била очарована от резултатите. Помолих Мери да ми каже какво всъщност казва, когато потупва. Тя каза, че не казва нищо, защото е видяла някъде (не в наръчника или нашето ръководство), че ТЕС работи дори когато не сте казали нищо. Така че с други думи, без Мери да има конкретен фокус, тя може да е почувствала временно спокойствие, докато потупва, но всички положителни резултати, които може да е постигнала чрез просто потупване, е вероятно да само краткотрайни.

Друга неотдавнашна клиентка „Маргарет“ каза, че тя също е имала смесени резултати, когато е потупвала върху себе си. Помолих я да ми каже какво е казвала, когато потупва и тя извади бележник, където бе отбелязала работата си. Маргарет беше казвала: „Въпреки че се чувствам толкова тъжна, че не мога да изкарвам пари, дълбоко и напълно приемам себе си.“ Помогнах на Маргарет да разбере, че е добре да усети как се чувства сега (събитието в случая е СЕГА), но наистина ще започне да вижда истинска промяна, ако проучи какво в миналото й е създало моделът да не изкарва пари. За Маргарет това беше да наблюдава как родителите й се борят финансово. Тя каза, че си мисли, че е потупвала върху това и смята, че е била конкретна, но когато я помолих да ми прочете изявлението, което е използвала, то беше: „Въпреки че съм ядосана, че мама и татко не можеха да изкарват пари….” и „ Въпреки че съм ядосана, че те не са имали пари дори да ни хранят правилно…. ”. По време на нейната сесия аз й показах, че можем да разкрием конкретни случаи и преживявания, когато това се е случило в детството й и че тези спомени са пряко отговорни за неспособността й да изкарва пари днес. Пример за това, което казахме по време на ТЕС сесията, е: „Въпреки че чувствам този гняв, мислейки за времето, когато татко отиде да пие и мама трябваше да ни храни със сандвичи с наденица и сирене …“ Много практикуващи вярват, че са конкретни, когато съдействат на клиента си да се свърже по-дълбоко с опита си в преживяването, като се настройва в детайлите, за получаване на по-ценни подробности. Ние наричаме това „Полароиден тест“. Детайлът, който прави всичко различно е, когато и практикуващия и клиента са в състояние да опишат събитието сякаш му правят моментна снимка, описвайки кой е на сцената, къде се случва сцената, какво се случва и кога е било това.

„Джейн“ дойде, след като се почувства напълно „изключена“ след като беше потупвала самостоятелно на онлайн събитие. Тя каза, че е скептично настроена към това потупване, въпреки че е изпитала усещане за движеща се енергия, но се чудила дали прави нещо нередно. Хора като Джейн направили контакт с ТЕС, използвайки по-общ подход, се свързват редовно с нас. Те са се регистрирали за събитие, при което човекът, който води потупването, е невъзможно да работи индивидуално с цялата голяма аудитория, която гледа излъчването. Предполагаме, че това е малък процент от хората, които откриват, че ТЕС не работи за тях или пък, че потупването усилва симптомите/проблемите им, или че резултатите им не са трайни и се чувстват само временно по-добре. Причината това да се случи е, защото правенето на ТЕС без потупване върху конкретни събития е като прескачане на повърхността на проблема в най-добрия случай.

„Чарлз“ гледаше видеоклипове в YouTube, за да потупва върху депресията си. Този конкретен последовател на видео клипове с ТЕС беше потупвал с помощта на твърдения като „Въпреки че чувствам тази тъга и безнадеждност, аз обичам, приемам и прощавам на себе си, че се чувствам по този начин“ и „Въпреки че усещам тази депресия в тялото си и не искам да правя друго, освен да се скрия, готов съм да се разделя с това”. След като прегледах входящия формуляр на Чарлз и установих, че терапевтът му е бил наясно, че ще се срещаме във връзка с традиционната му лечебна терапия, започнах да работя с Чарлз за емоционалните/енергийните допринасящи фактори за неговата депресия. Показах на Чарлз, че чувствата му на дълбока тъга може да са свързани с последиците от минали събития и че първо трябва да се съсредоточим върху тях. Ще използваме изразите, за които беше доказано, че са ефективни в публикувани изследвания, включително: „Въпреки че усещам ____ (емоция) в _____ (място в тялото) около ____ (това конкретно събитие), дълбоко и напълно приемам себе си .” И той съобщи, че се е чувствал неприятно с повтарянето, че „е готов да се раздели с това и е готов да си прости“, когато очевидно не се е чувствал готов за такъв скок.

Тогава го попитах до колко е подходящо за него повтарянето на думите, които бяха предложени във видеото, където описва себе си като „искащ да се скрие“, а той каза „не“, за него това беше по-скоро като той да живееше в състояние на „пълно изтръпване “. Помогнах на Чарлз да разбере, че най-доброто използване на ТЕС е, когато използваме точните думи на нашите клиенти и че видеото се опитва да прочете мислите му въз основа на онова, което се предполага, че може да изпитва Чарлз, но очевидно не беше уцелило. Няма начин предлаганите текстове във видеа да бъдат индивидуализирани за всеки отделен човек.

Когато аз, Алина, за първи път намерих ТЕС след 12 години търсене на нещо, което да ми помогне при заболяване, имах късмета, че открих само първични източници на ТЕС. Тогава не успях да намеря в мрежата „ТЕС за автоимунно заболяване“. За щастие, не бях насочена към видеоклип, където се потупва с каквото създателят на видео е смятал, че може да е свързано с моя проблем. Никога не би имало, нито някога ще намеря видеоклип, който гласи: „Въпреки че имам това заболяване, защото имах огромна травма, мъртвородено, което доведе до блокиране на тялото ми и мъката и болката от това бяха заклещени в тялото ми….” И дори да имаше такова видео, то все още би било твърде общо или както ние го наричаме твърде глобално. Това, върху което ми трябваше да потупвам, за да се почувствам по-добре, беше поредица от отделни моментни травматични събития, които съставляваха гигантския травматичен период от време, който причини моята болест, която включваше:

Момента, в който разбрах, че не могат да чуят сърцето на бебето

Момента, в който ми казаха, че бебето ми е умряло

Момента, в който започнах да раждам

И ако това е всичко, което знаете за ТЕС (върнете се в конкретен спомен, запитайте се каква емоция изпитвате в него сега и използвайте това във вашата настройваща и напомняща фрази), ще ударите точно в целта, за да видите реална и драматична трансформация. Не забравяйте, че изследванията на Техниките за емоционална свобода се основават на идеята за потупване върху строго специфични събития, за да се освободи емоционална интензивност около тях. Ако не можете да разкриете конкретните събития, свързани с по-големия „проблем“, консултирайте се с квалифициран практикуващ, който може.

Повече за това как подслушването на конкретни събития ще ви направи по-умели с ТЕС, като ви помогне в действителност да измервате и тествате резултатите си, ще намерите изложени в Част 3.

Прочетете Част 1,2 и 3 от тази статия:

Част 1:  Натиснете тук, за да прочетете Част 1

Част 2: Натиснете тук, за да прочетете Част 2

Част 3:  Натиснете тук, за да прочетете Част 3

Ресурси:

Porges, Stephen W., 2017, The Pocket Guide to The Polyvagal Theory; the Transformative Power of Feeling Safe, WW Norton and Company, New York.

Ecker, B. (2017, December 6). Clinical Translation of Memory Reconsolidation Research: Therapeutic Methodology for Transformational Change by Erasing Implicit Emotional Learnings Driving Symptom Production. Retrieved from http://www.psyarxiv.com/zrq2m

Последни статии