Един текст на Далай Лама

Всички искаме да бъдем щастливи и да не страдаме. Тъй като самата цел на живота е да сме щастливи, важно е да открием кое ще ни донесе най-голямо щастие. Независимо дали преживяването е приятно или неприятно, то е ментално или физическо. По принцип върху повечето от нас най-голямо влияние оказва умът. Затова е изключително важно да се опитваме да постигаме вътрешен покой.
Въпреки че материалният прогрес е важен за човешкия напредък, ако обръщаме твърде голямо внимание на външните неща и твърде малко – на вътрешното развитие, този дисбаланс ще създаде проблеми. Ключът е вътрешния мир: ако сме постигнали вътрешен мир, ще можем да се справяме със ситуациите спокойно и разумно. Без вътрешен мир, независимо колко комфортен е животът ни в материално отношение, пак ще сме тревожни, притеснени или нещастни заради обстоятелствата.
Ако имаме вътрешен мир, ще бъдем в мир и с околните. Ако общността е в мир, тя ще може да сподели този мир със заобикалящите я общности и така нататък. Ако се отнасяме към другите с обич и доброта, това не само ще ги кара да се чувстват обичани и значими, но ще помогне и на нас да постигнем вътрешен мир и щастие.
Като будист съм научил, че обикновено вътрешният ни мир е смущаван от тревожни емоции. Всички мисли, чувства или събития, които отразяват негативно или несъстрадателно състояние на ума, неизбежно подкопават усещането ни за вътрешен мир. Всички негативни мисли и емоции като омраза, гняв, гордост, похот, алчност, завист и така нататък разстройват вътрешния баланс. Те оказват вредно въздействие и върху физическото ни здраве. В тибетската медицина менталните и емоционалните смущения отдавна се смятат за причина за множество болести, включително рак. Западните учени и лекари също започват да споделят това виждане.
Смущаващите емоции са причина за неетичното поведение. Те са причина и за тревожността, депресията, объркаността и стреса, така характерни за съвременния живот. И все пак, тъй като много често не си даваме сметка за разрушителния им потенциал, не осъзнаваме необходимостта да ги преодолеем…
Един велик тибетски учител по обучаване на ума отбелязва, че едно от най-прекрасните качества на ума е възможността да бъде трансформиран…

Последни статии