КАК ТЕХНИКАТА ЗА ЕМОЦИОНАЛНА СВОБОДА ВЪЗДЕЙСТВА ПОЛОЖИТЕЛНО ВЪРХУ ЕКСПРЕСИЯТА НА ГЕНИТЕ ЧАСТ 2

Това е Част 2 от серия от 3 части Как ТЕС въздейства положително върху експресията на гените от д-р Доусън Чърч

Част 1 може да прочетете тук

ТЕС произвежда голям ефект не само върху съзнанието ви, но и на нивото на стрес, който се явява под формата на симптоми на безпокойство и депресия. Също така оказва влияние и на нивата на кортизол. Най-скорошните ми изследвания върху мозъчните вълни, показват как ТЕС променя начина, по който фунционира мозъкът.

Има шест първични мозъчни вълни. Най-ниските и бавни мозъчни вълни са делта и тета. Сега те варират от 0 до 4 цикъла в секунда в делта, до 4 до 8 цикъла в секунда при тета. Над тях, малко по-бързо е алфа диапазона, който се движи от 8 до 13 цикъла в секунда. Това измерване на циклите за секунда означава колко бързо се появяват групи от неврони. Ако се появяват с бавен темп – като 1 цикъл в секунда или 1 час бавно темпо, това означава, че те просто се появяват един път всяка секунда. Скоростта на появяване е начина, по който групи от неврони в мозъка координират своите дейности и комуникират помежду си.

Помислете за публика, която аплодира. Ако хората пляскат бавно, това означава едно

нещо. Ако пляскат бързо, това означава друго нещо. Същото е и със скоростта на невралното проявяване в мозъка ви. Това, че групи от неврони се появяват на различни нива в мозъка ви са начините, по които се координират невралните дейности в целия мозък.

Затова изследваме тези шест типа мозъчни вълни и в последния век знаем какво означават те. Бавните вълни се свързват с лечение, клетъчно възстановяване и най-вече клетъчна комуникация. Тя е свързана с изцеление в честотите на делта и тета. След това над алфа са по-високи нива и една от честотите, които са специално проучени, се нарича бета. Бета вълните са бързите мозъчни вълни. Те са важни, когато мислите. Когато сте съсредоточени върху дадена задача, когато се движите по улиците на нов град, когато се стремите да научите нов език, когато се опитвате да четете меню на език, който не разбирате – всичко, което се отнася до търсенето из мозъка ви, генерира бета вълни. Но ако сте загрижени, стресирани, разстроени, имате много високочестотни бета вълни. Така че, висока бета честота е знак за мозъчна вълна на тревожност.

В изследванията открихме, че високочестотната бета действително възпрепятства лечението и клетъчното възстановяване в тялото ви. Така че, бавните мозъчни вълни като делта и тета улесняват и увеличават възстановяването на клетките, докато бързите мозъчни вълни на бета блокират клетъчната активност и потискат клетъчното възстановяване.

Какво се случва в мозъците на хората, които медитират, хората, които се научават да се успокояват и хората, които потупват е изключително интересно. Виждаме как нивата им от бавните до бързите мозъчни вълни започват да се променят след време. Така че, докато практикуват намаляване на този стрес ден след ден, не само техните нива на кортизол намаляват, но мозъчните им вълни започват да се променят. С течение на времето, чрез тези промени в шаблона на появяване на невроните в мозъка, започва буквално да се променя структурата на самия мозък.

Това явление е известно като невронна пластичност. Нашите мозъци се развиват, променят и растат постоянно, в зависимост от информацията, която предаваме

чрез тях. Например зарядното за вашия мобилен телефон е малко устройство с ниска мощност. Но ако искате да заредите компютър, ще видите, че има по-голям, дебел захранващ кабел за това устройство. Ако погледнете сушилнята във вашия дом, ще видите, че има още по-дебел кабел, който отива в сушилнята ви за дрехи, защото тя има нужда от много електричество, много енергия, за да създаде топлината, с която да изсуши тези дрехи.

Същото е и със сноповете от нервни влакна в мозъка ни. Ако прекарваме по-малко количество енергия през тях, можем да използваме само малък съдов неврален пакет. Но ако прекараме много информация и много енергия през мозъка си, той се нуждае от голям неврален пакет, който да носи цялата енергия и всичката тази информация. Вашият мозък, динамично се преструктурира всеки ден, всеки момент, въз основа на начина, по който го използвате. Така че, ако например често имате много висока бета активност в мозъка си, то мозъкът е претоварен от тревожност. Като следствие на напрегнатостта в начина ви на живот всички вериги, които носят тези сигнали стават все по-големи и по-големи, защото това е честотата, която носите най-често в съзнанието си. Ето така това се превръща в твърд кабел в мозъка ви.

Докато изследвам мозъчните скенери на стотици хора, които медитират и използват ТЕС, забелязвам че при тях се променя нивото на психологично функциониране. Мозъците им буквално променят начина, по който са структурирани, така че да отразяват начина, по който се използват. Умът се превръща в материя. Това, за което мислят хората, и на което обръщат внимание е като софтуер, който се превръща в хардуер на мозъка им. Това е мощен процес, който се случва в мозъка ви всеки момент, всеки един ден.

В книгата ми „От ум към материя: удивителната наука за това как вашият мозък

създава материална реалност“, описах историята на един конкретен изследовател

и какво се случва с него, когато се опитва да промени поведението си. В глава първа на

Ум към Материя“, разказвам историята на д-р Греъм Филипс. Той е астрофизик, но работи и като телевизионен репортер. Д-р Филипс беше скептик, когато дойде за медитация, ТЕС и всички тези психологически техники. Но след като прочете някои от изследванията за това колко добре работят, реши да се ангажира с двумесечна mindfulness програма.

Преди да започне тази програма, изследователи от университета “Монаш” му направиха цяла група физически и психологически тестове. Те включваха и измерване на обема на всеки сегмент от неговия мозък, след което процеса продължи с двумесечна програма за медитация, и когато се върна в университета, му направиха същите тестове, които да измерят промяната настъпила по време на курса от два месеца. На него не му бяха необходими два месеца, за да забележи промените. След само две седмици той спомена, че е бил много по-спокоен в работни срещи, по-малко податлив на ярост, чувстваше се много по-малко стресиран в живота си, и започна да усеща всички ползи от mindfulness програмата само след няколко седмици.

Когато след два месеца изследваха мозъка му, учените бяха изумени. Обемът на различни части от мозъка му се беше променил измеримо само за 2 месеца. Някои части с 3%, а други с 5%, но частта от мозъка на д-р Греъм Филипс, която се беше променила най-много след този период беше хипокампуса. Тази част е отговорна за превръщането на краткосрочните спомени в дългосрочни, както и за много други функции на паметта.

Частта от хипокампуса, отговорна за емоционалното регулиране, се нарича дентате гирус (dentate gyrus). Тази част от мозъка му през тези два месеца е нараснала с 22,8%.

Само за 2 месеца, променяйки поведението си, начина, по който се справя със света, променяйки нивата на стрес, мозъкът му се беше пренастроил драстично и частта от хипокампуса, която се справя с емоционалното регулиране, беше нараснала с 22,8%. Ето толкова бързо можете да промените хардуера в черепа, докато потупвате, медитирате и използвате тези инструменти, за да намалите нивото на стрес.

Така че, това не са само начини да се чувствате по-добре и да устроите живота си по един по-рационален начин, тези методи предизвикват обективни промени в хардуера и структурата на вашия мозък. Може и да изглеждате един и същи човек след година, но на базата на начина, по който сте използвали ума си, начина, по който сте използвали вашето съзнание, вашите навици за потупване, вашите навици за медитация, вие буквално ще сте променили структурата на мозъка си и не само 2 месеца след това, но и 10 месеца след това, и през целия си живот. Вие буквално пренастройвате мозъка си въз основа на това, което правите с ума си.

Д-р Досън Чърч е награждаван автор, чиято най-продавана книга „Духът в гените ви: Епигенетичната медицина и новата биология на намеренията“ (www.YourGeniusGene.com) е призната от рецензенти като пробив в разбирането ни за връзката между емоциите и генетиката. (В книгата си Д-р Чърч цитира повече от 400 научни изследвания, които показват как неосезаеми фактори като изразяване на благодарност, жест на добрина, оптизмизъм и техники за трансформация като Техниката за Емоционална Свобода въздействат положително експресията на гените. И точно както в изследването на медитацията, тези епигенетични ползи се усещат незабавно. Въздействие върху гените ни оказват и вредните навици като злоупотребата с наркотични вещества, пристрастяванията, пасивния начин на живот, лошата храна и излагането на токсини, въздействат негативно на начина, по който гените се проявяват. Изследователите са открили, че емоционални фактори като травма и стрес могат да активират вредни епигенетични промени.) Той основава Националния институт за интегративно здравеопазване (www.NIIH.org), за да проучи и приложи обещаващи доказателства, базирани на психологически и медицински техники. Проучванията му са публикувани в престижни научни списания. Той е редактор на енергийната психология: теория, изследване и лечение, професионално списание (www.EnergyPsychologyJournal.org) и блогър за “Хъфингтън пост”. Той споделя как да прилагаме пробивите на енергийната психология за здравето.

 

Прочетете Част 3 от тази статия тук

 

 

 

Последни статии