КАК ТЕХНИКАТА ЗА ЕМОЦИОНАЛНА СВОБОДА ВЪЗДЕЙСТВА ПОЛОЖИТЕЛНО ВЪРХУ ЕКСПРЕСИЯТА НА ГЕНИТЕ ЧАСТ 1

Това е Част 1 от серия от 3 части Как ТЕС въздейства положително върху експресията на гените от д-р Доусън Чърч

Здравейте, моето име е Досън Чърч и съм автор на най-продаваната научна книга – “Духътът в твоите гени“. Участвал съм в много научни изследвания и в по-голямата част от моята кариера и от живота ми, бях запленен от видовете техники, които ни помагат да облекчим страданията си.

Спомням си как като дете виждах своите приятели, роднини, хората в моето обкръжение да се измъчват от безпокойство, депресия и травматичен стрес, и се чудех какво може да се направи, за да се освободят от това страдание. Самият аз страдах от стрес, безпокойство и депресия. Затова в продължение на много години бях фокусиран върху изучаване на средства и техники, които да помогнат на мен и близките ми.

В хода на цялото това проучване открих две много мощни техники – това са медитацията и Tехники за емоционална свобода (ТЕС).

Начинът, по който ТЕС работи е много прост. Основава се на потупване на 7 до 12 акупунктурни точки. Мислите за това, което ви безпокои, независимо дали е събитие от детството, тревожност, нещо от вашето минало, някакво бъдещо притеснение или нещо в сегашния момент – мислите за нещата, които ви притесняват и докато се фокусирате върху тях, потупвате по тези биоактивни точки.

Изследванията в последното десетилетие показват как ТЕС въздейства на тялото и мозъка. Ако прегледате по-голямата част от моите ранни проучвания, фокусирани върху тревожност, депресия и стрес, в тях ние наблюдавахме симптоми като панически атаки, кошмари или тревожни мисли – всички тези характеристики на психологическо безпокойство.

В хода на много изследвания открихме, че ТЕС е изключително ефективен за справяне с тези психологически бариери и проблеми. Всъщност едно проучване, което направих с 216 здравни работници, наистина промени възгледите ми.

Тествахме здравни работници като лекари, медицински сестри, хиропрактици, психотерапевти и социални работници на пет различни професионални конференции. Открихме, че за един ден работа с ТЕС (измервайки тяхното безпокойство преди и след това), техните нива на психологически стрес са спаднали с 45% в течение на деня. Това е изключително висок резултат получен само от един ден фокусиране върху това, което не работи в живота ви и прилагането на този метод, базиран на акупресура.

На този етап има над 100 клинични проучвания на ТЕС, публикувани в независими

списания. Какво се случва в тялото и особено какво се случва в мозъка, докато потупваме, медитираме и прекъсваме старите шаблони на поведение?

Един от основните начини, по които биолозите измерват стреса, е чрез хормоните. Двата основни стрес хормона в човешкото тяло са адреналин и кортизол. Адреналинът е вашият бързо действащ стресов хормон, а кортизолът – бавнодействащ главен хормон, който контролира активността на много други хормони и гени в тялото. Изследователите разглеждат нивата на кортизол и дали те са високи или ниски. Обикновено хората, които преживяват отрицателни събития, имат високи нива на кортизол и ако умът е претоварен от тревога, стрес, страх, това ще доведе до високи нива на кортизол, дори когато не се случва нищо лошо около вас.

Вашето тяло може да работи с високи нива на кортизол и адреналин за кратки периоди от време. Ако някой ви засече докато карате или някой ви дразни, може да имате повишение на кортизола и адреналина. Но телата ни са предназначени да обработват тези неща и да освобождават тези стресови хормони много бързо. Ако имате високи нива на стрес хормони час след час, ден след ден, месец след месец, година след година, това оказва лошо въздействие върху тялото ви. Ние сме склонни да имаме високи нива на стрес хормони, защото мислим за негативни събития.

Толкова много хора, които тествам, имат високи нива на кортизол, дори когато нищо лошо не се случва.

Един от хората които изследвах, имаше изключително високо ниво на кортизол, когато разказваше за събитие от живота си. Няколко години по-рано имал връзка и чувствал, че тази жена е любовта на живота му. Връзката не вървяла добре и накрая се разпаднала. Той ми разказа, че си спомня как я е завел до летището и гледал как тя се качва на самолета. Докато си спомняше за събитието, очите му се изпълниха със сълзи, лицето му се изчерви и потъна в скръб. Това се бе случило преди осем години.

Така отново, тялото ни трябва да се справи с тези покачвания на хормоните на стреса в рамките на няколко минути, но ако един месец по-късно, шест месеца по-късно, една година по-късно, или осем години по-късно, все още агонизираме за неща, които може би не са вървели добре в живота ни, все още имаме нерешени травми от нашето детство, това има голям ефект върху нивата на кортизол и върху нашите тела. Едно огромно проучване на възрастни показва, че 50% от хората с неразрешена детска травма, хора, които имат много неблагоприятни събития в детството си и не са разрешили тази емоционална травма, имали високи нива на рак, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет и много други заболявания. Това се дължи на психологически въздействия, психологически стрес, които десетилетия по-късно произвеждат физиологични ефекти в тялото. Това проучване показва какъв е ефекта върху тялото от намаляването на стреса чрез медитация и под формата на потупване (ТЕС). Заедно с моите колеги като университета в Аризона, Тусон, и Калифорнийския медицински център, направихме забележително проучване за кортизола.

Разделихме пациентите на три групи. Първата си почиваше, втората получи един час

конвенционална вербална терапия, а третата един час ТЕС. Измерихме нивата им на тревожност и депресия преди и след тази едночасова терапевтична сесия.

Когато измерихме нивата на кортизол, установихме, че в групата на ТЕС, тревожността и нивата на депресия на тези пациенти са спаднали два пъти повече, отколкото при тези с вербалната терапия и при първата група. Установихме, че нивата на кортизол на тези, които са приложили ТЕС са спаднали с 24% в продължение на само един час потупване.

От това и от много други изследвания на физиологията при използване на ТЕС знаем, че техниката произвежда мощен ефект в тялото, който понижава нивата на хормоните на стрес.

Всъщност, когато тествах човека, който си спомняше това събитие как преди 8 години любовта на живота му го напуска, открихме, че след прилагане на ТЕС, той разказа същата история и нивата на кортизол след потупването бяха с 50% по-ниски.

Д-р Досън Чърч е награждаван автор, чиято най-продавана книга „Духът в гените ви: Епигенетичната медицина и новата биология на намеренията“ (www.YourGeniusGene.com) е призната от рецензенти като пробив в разбирането ни за връзката между емоциите и генетиката. (В книгата си Д-р Чърч цитира повече от 400 научни изследвания, които показват как неосезаеми фактори като изразяване на благодарност, жест на добрина, оптизмизъм и техники за трансформация като Техниката за Емоционална Свобода въздействат положително експресията на гените. И точно както в изследването на медитацията, тези епигенетични ползи се усещат незабавно. Въздействие върху гените ни оказват и вредните навици като злоупотребата с наркотични вещества, пристрастяванията, пасивния начин на живот, лошата храна и излагането на токсини, въздействат негативно на начина, по който гените се проявяват. Изследователите са открили, че емоционални фактори като травма и стрес могат да активират вредни епигенетични промени.) Той основава Националния институт за интегративно здравеопазване (www.NIIH.org), за да проучи и приложи обещаващи доказателства, базирани на психологически и медицински техники. Проучванията му са публикувани в престижни научни списания. Той е редактор на енергийната психология: теория, изследване и лечение, професионално списание (www.EnergyPsychologyJournal.org) и блогър за “Хъфингтън пост”. Той споделя как да прилагаме пробивите на енергийната психология за здравето и атлетичното представяне чрез EFT Universe (www.EFTUniverse.com), един от най-големите сайтове за алтернативна медицина.

 

Прочетете Части 1, 2 и 3 от тази статия:

Част 1:   Натиснете тук, за да прочетете Част 1

Част 2: Натиснете тук, за да прочетете Част 2

Част 3: Натиснете тук, за да прочетете Част 3

 

Последни статии